Nadar

Soarele este doar un practicant, dl. Nadar este artistul care vrea să-i dea de lucu“, scria un critic despre Gaspard Félix Tournachon (1820-1910) în 1859.

Porecla din tinereţe a lui Tournachon, Nadar, a devenit semnătura sa profesională, fiind numele sub care a devenit cunoscut. Sărac, dar talentat, Nadar începuse să-şi formeze o carieră ca scriitor şi caricaturist liber profesionist. Scrierile şi ilustraţiile lui l-au făcut cunoscut dinainte să se preocupe de fotografie.
Ochiul fotografic ascuţit îşi are originea în cariera sa de desenator satiric, în care caracteristica subiectului trebuia redusă la o singură faţetă, îndemânare care s-a dovedit a fi potrivită în vederea surprinderii personalităţii subiectelor sale.
Nadar şi-a deschis primul studio fotografic în 1854, dar a practicat doar pentru 6 ani.
La un moment dat, un comentator spunea: “toate personajele semnificative ale epocii – din domeniul literar, artistic, dramatic, politic, intelectual – au trecut prin studioul său”. În majoritatea cazurilor era vorba despre prieteni sau cunostinţe.

10574_3836587394929_1119569613_n

Curiozitatea lui Nadar l-a dus dincolo de spaţiul atelierului, în locuri inedite precum catacombele, fiind primul fotograf care care a folosit lumina artificială.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s